Jobbintervju vad frågar de om?

Vad frågar de om på en jobbintervju?

Om du vill förbereda dig väl inför din jobbintervju kan du förbereda dig på vad de frågar. En av de bästa förberedelserna du kan göra är vad du ska säga för att motivera din tidigare arbetslivserfarenhet och utbildningsbakgrund.

Var smart i dina svar och fokusera på den roll och det företag du söker.

Reklam

Vad frågar de på en jobbintervju? En vanlig fråga är om du kommer att stanna kvar på lång sikt. Men oroa dig inte: intervjuaren är inte ute efter det perfekta svaret. I stället vill han se om du kan arbeta med företagets kultur och värderingar. Var smart i dina svar och fokusera på den roll och det företag du söker. Kom ihåg att upprepa hur tjänsten överensstämmer med dina långsiktiga mål.

Den första frågan handlar om dina yrkesmässiga mål. Bli inte för personlig i dina svar och prata inte om dina problem med din tidigare arbetsgivare. Gör inte din tidigare arbetsgivare till åtlöje. Nämn inte svåra chefer, svåra kollegor eller andra problem. Behåll dina svar för dig själv. Försök att formulera dina svar utifrån dina styrkor och färdigheter. Du kan också ge exempel på ditt arbete med anknytning till företaget.

När intervjuarna frågar dig om dina karriärmål vill de ta reda på vilka dina mål är. Berätta varför den här tjänsten är rätt för dem, men undvik att prata om det förflutna. Nämn inte den svåra chefen du hade eller problem med dina kollegor. Prata inte heller illa om din nuvarande arbetsgivare. Om du letar efter ett nytt jobb ska du inte prata om ditt senaste jobb. Intervjuaren vill veta om du är öppen för utmaningar och för att lära dig nya uppgifter.

Frågor

Om du är orolig för vad de kan tänkas leta efter bör du förbereda dig på arbetsgivarens frågor. Nedan följer ett exempel:

Varför ska vi anlita dig?

Den fråga som de troligen kommer att ställa till dig vid en intervju är ”varför ska de anställa dig?”. Svaret på denna fråga avgör om du får jobbet. Du måste övertyga arbetsgivaren om att du är den bästa kandidaten för jobbet. Arbetsgivaren kommer att bedöma dig utifrån ett antal faktorer, bland annat, men inte uteslutande, dina kvalifikationer, färdigheter, personliga egenskaper och erfarenheter.

Fråga företaget själv

Slutligen kan du fråga företaget själv. Om du till exempel frågar dem vad de vill ha hos en potentiell anställd kan du säga att du verkligen är intresserad av jobbet. Därför bör du anstränga dig för att låta arbetsgivaren veta att du är intresserad av tjänsten och att du är ivrig att lära dig mer om företaget.

Reklam

  • Dela det här inlägget

Relaterad Inlägg